Spring naar de inhoud

Al wie da nie springt

De voordelen van trampolinespringen (1)

Springen is leuk én het houdt je op een gezonde manier in beweging. En daar kan je ook als volwassene heel wat voordelen uit halen. Trampolinespringen heeft een bewezen positieve impact op je lichaam en geest. Het voelt niet als sporten maar toch verbrand je calorieën en win je spierkracht. Zónder je gewrichten te overbelasten. Dat verklaart meteen de stijgende populariteit van trampolinespringen, een low-impact work-out op een mini- of fitnesstrampoline. Spring je mee?

Getest en goedgekeurd door NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte trampolinespringen geloofwaardig. Door astronauten na hun ruimtereis te laten oefenen op zo’n minitrampoline kregen ze de botmassa terug die ze door de verandering in de zwaartekracht verloren waren. NASA ontdekte ook dat springen effectiever én minder belastend is dan joggen. Deze workout is dus perfect voor alle leeftijden!

De voordelen 

 • Goed voor spieren, botten en gewrichten
  Je traint je bovenlichaam, je buikspieren en je bekkenbodemspieren (ook goed als postnatale training dus!). Je botten worden sterker terwijl je gewrichten en je rug minimaal belast worden.
 • Goed voor je gewicht, je conditie en je evenwicht
  Door de zwaartekracht is je lichaamsgewicht tijdens het springen zwaarder. Daardoor verbrand je meer calorieën en vet. Tegelijk wordt je ademhalingscapaciteit groter. En je evenwicht beter.
 • Goed voor het lymfestelsel
  De op- en neerwaartse beweging op de trampoline stimuleert de werking van het lymfestelsel, zoals je amandelen, klieren of milt en het transport van infectiewerende witte bloedcellen in het lymfevocht. Belangrijk dus voor een gezond immuunsysteem.
 • Goed voor de afvoer van afvalstoffen
  Bij elke sprong worden je lichaamscellen zachtjes samengedrukt. Dat versterkt de cellen en helpt afvalstoffen verwijderen.
 • En vooral: goed voor je mood!
  Door de aanmaak van endorfines of gelukshormonen word je van springen écht vrolijker.
 • De voordelen van trampolinespringen. (2019, 27 maart). Geraadpleegd op 3 juni 2020, van https://www.zininmeer.be/welzijn/sport-fitness/de-voordelen-van-trampolinespringen

De voordelen van sporten op een trampoline (2)

Misschien denk je dat trampolines er alleen voor kinderen zijn. Dat is dus niet zo. Trampolines kunnen door jong en oud gebruikt worden. Het is leuk om te doen en het helpt je fit, gezond en slank te houden.

Ben je op zoek naar een goede workout of een alternatief voor als het te koud of te nat is om buiten te joggen? Dan is een trampoline misschien iets voor jou.

 Fit worden op een leuke manier

Springen op een trampoline is leuk. Je kan het op een niet al te intensieve manier doen waarbij je niet buiten adem raakt. Volgens onderzoek is het 68% efficiënter dan joggen. 10’ springen op een trampoline is effectiever dan een half uur hardlopen.

Springen is gezond

Dat springen gezond is, is al langer bekend. Denk aan touwtje springen, wat heel goed is als conditietraining. Bij springen op een trampoline kan je profiteren van alle voordelen van het springen en heb je minder last van de nadelen. Springen op een harde ondergrond is natuurlijk belastend voor je gewrichten. Springen op een trampoline is vanwege de zachte landing veel minder belastend.

Goed voor je lymfestelsel en immuunsysteem

Een bijkomend voordeel van springen is dat op het hoogste punt van de sprong er een moment is dat je lichaam even geen zwaartekracht ervaart. De kleppen van het lymfatisch systeem openen zich dan en de lymfevloeistof kan beter doorstromen. De lymfen hebben als doel om afvalstoffen uit je lichaam af te voeren en dat wordt door springen gestimuleerd. Na 5-10 minuten springen op de trampoline verdrievoudigt het aantal witte bloedlichaampjes. Dat is belangrijk om je immuunsysteem en dus de afweer van ziekten tegen te gaan.

Het helpt tegen cellulitis

Cellulitis is een onschuldig maar ontsierend kwaaltje waarbij er kuiltjes in je bovenbenen en je billen ontstaan. Door het springen op een trampoline worden witte bloedlichaampjes door je lichaam gepompt. Hierdoor wordt lymfevocht uit het alle delen van je lichaam wordt gepompt, dus ook uit de dijen en billen. Onderzoeken wijzen uit dat het cellulitis met 26% kan laten afnemen.

Meer voordelen

Springen op een trampoline…